Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreninde konuştu. İfade

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bunu çok net söylüyorum; beylerin ortamlarının ne kadar bozulacağını biliyorum… Auschwitz ve Srebrenica için oradaki kasaplar nasıl uluslararası mahkemelere gittiyse” dedi. Bugün Gazze’deki katliamın sorumluları da bunun bedelini ödediler, “Ama mutlaka uluslararası ceza mahkemesine çıkacaklar ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler. Bu katliama sessiz kalanlardan da, göz yumanlardan da hesap sorulacaktır.” dedi.

Kurtulmuş, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.

Mevcut üniversitenin kuruluş günlerini, hatta kuruluşundan önceki günleri hatırlayan biri olarak Kurtulmuş, 20 yılda ne kadar ilerleme kaydedildiğini ve ne kadar verimli sonuçlara ulaşıldığını görmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek, üniversitenin 20’nci yılını kutladığını ifade etti. Üniversite Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına denk geliyor. Bunun da anlamlı olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında Türkiye’nin her alanda daha güçlü olmasını, dünyanın her yerindeki dost ve kardeşleriyle daha eşitlikçi ve adil bir dünya kurma çabası içinde olmasını dua ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Kardeşlerimiz, milletimiz. Çocuklar ve burada okuyan Bosna Hersekli arkadaşlarımız da Türkiye’ye gelmek istiyor.” Bu tarihi yürüyüşte yoldaşlarımız olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. dedi.

IUS’un bir “başarı hikayesi” olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, “Umarım Bosna Hersek halkına, Balkan coğrafyasındaki gençlere ve dünyaya 20 yıl başarıyla hizmet edecek ender üniversitelerden biri olur” dedi. yıllar.” söz konusu.

“Bosna’nın toprak bütünlüğünün sağlanması Türkiye’nin temel önceliklerinden biridir”

Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarihi bir dostluk bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye’nin her alanda ve her zaman Bosna Hersek’in yanında olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Bosna Hersek’in bu coğrafyada var olma ve ilerleme çabalarına destek verdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bosna’nın uluslararası alanda tanınan statüsünün devamı, toprak bütünlüğünün sağlanması ve Bosna’nın Dayton Anlaşması’nda öngörüldüğü şekilde entegre ve tek bir devlet olarak varlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin de temel öncelikleri arasındadır. Bosna Hersek Bosna Hersek ve diğer Balkan ülkelerinde de gördüğümüz, özellikle genç neslin Avrupa ülkelerine göçü sorununun, Balkan ülkeleri açısından önemli tehditlerden biri olduğunun bilincindeyiz.

Bu nedenle diyoruz ki; Bosna Hersek Cumhuriyeti’nde bu üniversite gibi eğitim kurumlarının ve iş dünyasına hitap eden üretim merkezlerinin varlığı aslında Bosna’nın geleceğinin garantisi olduğu gibi gençlerin Bosna’da tutulacağının ve burada var olacağının da garantisidir. . Bu anlamda Bosna Hersek’in değerli kurumlarından biri olarak gördüğüm bu üniversitenin daha da güçlenerek büyüyeceğini ümit ediyorum. Şu anda görev yapan tüm arkadaşlarımıza ve genç öğrencilerimize canı gönülden başarılar diliyorum.”

Dünyanın büyük çatışmaların, büyük zorlukların, büyük çalkantıların olduğu zor bir dönemden geçtiğini, insanlık tarihinin en kırılgan dönemlerinden birinde olduğumuzu belirten Kurtulmuş, dünyadaki bu kırılganlıkları azaltmak insanlara düşen sorumluluğun olduğunu söyledi. mümkün olduğu kadar, bir dünyanın hakkaniyet ve adalet içinde yaşamasını sağlayacak fırsatları oluşturmaktır. getirilmiş.

“Asıl hedefimiz Balkanlar’da istikrarın sağlanması”

Kurtulmuş, bugün dünyanın birçok yerinde gerginliklerin yaşandığını, bazı yerlerde ise ciddi sorunların ortaya çıktığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Hala gerginlik potansiyeli yaşayan Balkan coğrafyasında Türkiye olarak temel amacımız Balkanlarda istikrarın sağlanmasıdır. Bu amaçla Balkanların ırksal, dinsel, kültürel ve mezhepsel farklılıklarının korunması ve tüm Balkanların Milletler bu coğrafyada eşit ve özgür milletler olarak yaşamalıdır.” Biz aralarındaki farklılıkların mümkün olduğunca müzakere ve karşılıklı rıza yoluyla çözülmesi gerektiğine inanan bir ülkeyiz.

Bu bağlamda bir kez daha ifade ediyorum; Bosna Hersek Cumhuriyeti’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunuyoruz. “Ayrıca Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilimin bir an önce sona ermesi gerektiğini, orada devam eden gerilimin Bosna Hersek ile bir sorun olmadığını başından beri ifade etmiştik.”

“Dünyanın bu hastalıktan kurtarılması gerekiyor”

Göç tartışmalarıyla başlayan en büyük tehlikelerden birinin İslam düşmanlığı olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, İslam düşmanlığının sadece “ötekine tahammül edemeyen” Batı zihniyetinin bir ifadesi olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, “İslam düşmanlığı, sadece Müslümanlara karşı geliştirilen bir politika değil, aynı zamanda Batı toplumlarını içten çürüten, Batı’nın ılımlı ve makul ana damarlarını körelten, zehirleyen çok tehlikeli, çağdaş bir hastalıktır. Dünyayı kurtarmak lazım. Bu hastalık.” dedi.

“Gazze’deki katliamın sorumluları uluslararası mahkemeye çıkacak ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler.”

Kurtulmuş, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarında daha konuşması sırasında onlarca bebek, kadın, yaşlı ve masum insanın öldürüldüğünü söyledi.

Gazze’de yaşananlarla insanlığın suç defterinin açıldığını vurgulayan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yakın tarihimizi üç şey üzerinden anlatmaya çalışacağım; Auschwitz, Srebrenica ve Gazze. 20. yüzyılın en büyük katliamı ve en büyük soykırımlarından biri Auschwitz’de yaşandı. Maalesef o dönemde götürülen Yahudiler ve Çingeneler Avrupa’da faşistler ve Naziler tarafından toplama kampları öldürüldü, uygar Avrupalıların gözü önünde o fırınlara atıldılar, tarih zamanla değişti ama insanların tavırları hiç değişmedi, burada üç kez o törenlere katıldım ve her seferinde Ben katıldım, o Srebrenicalıların çığlıklarını hissettim.

Dünyanın ve modern Batı’nın gözü önünde Srebrenica’da 20. yüzyılın sonunda Auschwitz’de olduğu gibi 9 bine yakın Bosnalı kardeşimiz katledildi. Ne yazık ki insanlık yine aynı tutumu gösterdi. Bazıları bunu görmezden geldi ve at gözlüğü taktı; Ne olduğunu, ne olduğunu hiç duymadı, görmedi, anlamadı. Bazıları, “Ama onlar da…” diyerek, zalime karşı zalimin yanında yer almaya çalıştı ve bazı bahaneler öne sürdü. Her iki durumda da ‘uluslararası toplum’ dediğimiz şey tam anlamıyla başarısızlığa uğradı.”

Kurtulmuş, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını bazı ülkelerin görmezden geldiğini, bazılarının ise tepki gösterdiğini belirtti.

Gazze’de 2 milyon 300 bin kişinin dört bir yandan kuşatıldığının altını çizen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Bu kadar asimetrik güç kullanımı dünyanın hiçbir yerinde görülmedi. 26 günde 10 bine yakın insan hayatından alındı, hastaneleri bombalandı, elektriği yok, suyu yok, yemeği yok. Artık insanlar bile yaşayamıyor” Ağır yaralılara bakım yapılsın, onlar bir kenara bırakılıyor, ‘zaten ölecekler’”. Böyle bir durumda dünyada yine aynı tavırlar sergileniyor. Bazıları zalimin yanında, ‘Ama onlar da…’ demeye başlıyor, bazıları ise bunu hiç görmüyor. Ne yazık ki bazıları bu utanca ortak oluyor. Allah’a şükür dünya Dört bir yanımızda, çok farklı kültür ve dinlerden insanların arasında, ‘Bu yeterli olamaz, bu kadar insanlık dışı bir şey yok, bu kadar insanlığa düşman bir saldırı yok’ diyen adil ve vicdanlı insanlar var. onlar söylüyor.

Nasıl ki Auschwitz meselesine karşı çıkıp insanlığın safında yer alanlar varsa, nasıl Srebrenica’da mazlumların yanında yer alanlar varsa, bugün de çok şükür, az da olsa, mazlumların yanında yer alan insanlar var. Gazze meselesinde insanlığın tarafı. Bu üç mesele, modern zamanlarda gördüğümüz en büyük insani vahşettir. Şunu çok net söylüyorum; Beyler için işlerin ne kadar kötü olacağını da biliyorum… Nasıl ki oradaki kasaplar Auschwitz ve Srebrenica için uluslararası mahkemelere gidip bunun bedelini ödediler; Bugün Gazze’deki katliamın sorumluları mutlaka uluslararası ceza mahkemesine çıkacak ve yaptıklarının bedelini ödeyeceklerdir. “Bu katliama sessiz kalanlardan da, göz yumanlardan da hesap sorulacaktır.”

“BM’nin artık dünyadaki hiçbir savaşı sona erdirme yeteneği yok”

Birleşmiş Milletler’in (BM) dünyadaki sorunlara çözüm üretemediğini belirten Kurtulmuş, “BM’nin artık dünyadaki hiçbir savaşı sona erdirme veya insan kaynaklı hiçbir sorunu çözme yeteneği yoktur. BM’nin de dünyadaki sorunları çözebilmesi mümkün değildir. Ne göç sorunu, ne küresel ısınma sorunu, ne de dünyadaki açlık ve kıtlık sorunu.” “Afrika’daki kitlesel yoksulluk sorununu çözebilir. Çünkü sistem bunun üzerine kurulmuyor. Sistem kim güçlüyse onun sözü üzerine kurulu. Bu sistem çalışmıyor.” dedi.

“Eğitim her şeyin anahtarıdır”

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Denis Zvizdic ise programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, buradaki öğrencilere hayatta nasıl başarılı olabilecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Zvizdic, Fatih Sultan Mehmet’in şu sözlerini hatırlattı: “Aklı öldürürsen ahlâk da ölür. Akıl ve ahlâk öldüğünde millet bölünür. Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün devlet de ölür. ” ve söyledi:

“Eğitim her şeyin anahtarıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin en güzel örneği bize bunu göstermektedir. Son 20 yılda siyasetin, ekonominin, toplumun ve yaşamın her alanında inanılmaz başarılara imza atmış gençler sayesinde başarılmıştır. kimliklerinin ve kapasitelerinin farkındadırlar.”

Kurtulmuş, üniversitede düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediye ve ödüllerini takdim etti.

Programa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Kümesi Lideri ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik İhtimam, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, IUS katıldı. Rektör Ahmet Yıldırım, IUS Mütevelli Heyeti Lideri Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Lideri Hasan Topaloğlu, Bosna Hersek’teki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

eregli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu