Gana Milletvekilleri Nijer’de Olası Askeri Müdahale Konusunda Cumhurbaşkanını Uyardı
Gana’da milletvekilleri, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) ordunun iktidara geldiği Nijer’e olası askeri müdahalesi konusunda Başkan Nana Akufo-Addo’yu uyardı.
Milletvekilleri, Akufo-Addo’nun Ganalı birliklerin konuşlandırılması için tüm hazırlık seferberliğini derhal durdurmasını talep ettiler.
Kuzey Tongu Bölgesi Milletvekili Samuel Okudzeto Ablakwa yaptığı açıklamada, parlamentonun Nijer’e asker göndermeyi görüşmediğini söyledi.
Askeri müdahalenin ilerleme yolu olduğuna inanmadıklarını kaydeden Ablakwa, milletvekillerinin diplomasi ve yapıcı diyaloğun araştırılması gerektiği görüşünde olduklarını söyledi.
Ablakwa, “Gana’nın yiğit askerleri, esasen istikrarsız olan bölgede geniş kapsamlı sonuçlara yol açacak olan kan banyosundan ve tırmanan jeopolitik çatışmadan uzak tutulmalıdır” dedi. söz konusu.
Hem müzakere hem askeri müdahale masada
10 Ağustos’ta Nijerya’da düzenlenen zirvede ECOWAS, Nijer’deki krizin çözümü için müzakere yolunun hâlâ açık olduğunu vurgulamakla birlikte, son çare olarak güç kullanımının hâlâ masada olduğuna dikkat çekti.
Bu kapsamda ECOWAS üye ülkelerinin savunma bakanlarına “teyakkuz kuvvetleri oluşturma ve konuşlandırma” talimatı verildi.
Yedek kuvvetlerin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına dair bilgi paylaşılmadı.
Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz’da gündeme geldi.
Nijer’de 26 Temmuz’da ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından 30 Temmuz’da ilk kez toplanan ECOWAS, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve göreve dönmesi için askeri yönetime 7 gün süre verdi.
ECOWAS’ın askeri yönetime verdiği bir haftalık süre, 6 Ağustos gece yarısının prestijiyle doldu. ECOWAS, bu süre içinde taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini belirtmiş ve beklenenin aksine askeri harekat başlatmamıştır.
Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer askeri yönetimlerin de tepkisini çekti.
Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş ilan etmek anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı, Gine de Nijer’deki askeri yönetimle ilgili açıklama yaptı.